Gör praliner!

steg-för-steg, Ätbart / Permalink / 0
Praliner!
En tradition varje jul, och så roligt att göra! 


Jag gjorde mörk choklad med hjortronfyllning, mörk choklad med gräddnougat, mjökchoklad med chokladtryffel och gräddchoklad med hjortron/tryffel :D






En snabbis på hur man gör praliner:

Jag har alltid använt silikonformar och penslat dem inuti, det finns olika tillvägagångssätt, men det här är hur jag gör och gjort alla år och det funkar (första gången jag gjorde praliner gjorde jag i en isform i hårdplast, funkar det med). Ta en bra choklad, inte blockchoklad. Börja med att temperera chokladen, det gör en himla skillnad på pralinerna. Hur man gör kan du lära dig här:

http://www.arlafoodservice.se/utbildning/dessertakademien/chokladguide/temperering-av-choklad/

Pensla formarna med choklad, ställ in i kylskåpet tills chokladen stelnat, pensla igen, ställ in i kylskåpet och låt stelna. Fyll skalen med någon god fyllning, ställ in i kylskåpet igen om det är fyllning som måste stelna lite. Ta ut och häll på choklad som bildar botten, slå formen lätt mot bordet för att få chokladen jämn, ställ att stelna i kylskåpet igen, sedan är de klara!


Jag kokade hjortronsylt åt Olov's pappa i julklapp och när jag ändå hade hjortronen uppe ur frysen gjorde jag en god hjortronfyllning, passade bra ihop med den mörka chokladen :D



Jag bakade muffins också, tänkte dekorera till jul och alla besök som blir nu i dagarna :D

Se till att köra på bra choklad med hög kakohalt, fråga i affären om du undrar. Premium bakchoklad funkar, men vill du verkligen lyckas så köp valhorna eller liknande choklad.

Formarna har jag köpt på tex tradera (sök på silikonformar) och i butiker i Stockholm där jag bodde 2000 till 2003, tror tyvärr inte affärerna finns kvar, men sök runt på nätet, panduro har de coola döskalleformarna ;)

Tyvärr har jag inga recept på fyllningar att dela, jag har gjort dessa fyllningar så många år att jag bara slänger ihop dem. Hjortronfyllningen är väldigt ren och enkel, gillar sånna smaker. Jag kokar på låg värme hjortron och lite, lite vatten med steviaströ (ta socker om du vill istället) och när allt kokat ihop sig fint tillsätter jag gelatinpulver och låter svalna innan jag fyller skalen.

Googla gräddnougat och chokladtryffel, blir bättre än att ni ska köra på mina höftade recept, jag vill inte att det ska bli kasst för er, haha xD

Till top